divendres, 27 de maig del 2011

El farcit dels canelons

Avui us volem explicar el secret del farcit dels canelons de carn, els canelons tradicionals de l'àvia.

Començarem per les proporcions:

  • 50 % carn d'au, sobretot pollastre, però també hi podem afegir gallina o ànec, especialment si es tracta de canelons per alguna festa assenyalada, com Festa Major o Nadal.
  • 25 % carn de porc.
  • 25 % carn de vedella.
Un cop rostida la carn cal picar-la i acabar de preparar el farcit dels canelons. Per fer-ho barrejarem la carn amb llet, pa ratllat i una mica de mantega. Així aconseguirem un farcit més suau i melós que si preparem la carn amb beixamel, com recomanen moltes receptes tradicionals.

Farcit de canelons de carn
La propera vegada que hagueu de preparar uns canelons tradicionals, poseu en pràctica aquests senzills consells i convertiu-los en uns canelons excel·lents.

dijous, 5 de maig del 2011

La classificació dels ous

Segurament ja haureu vist la numeració que porten els ous impresa a la closca, un codi semblant a aquest 1ES23456789. Aquest codi identifica el país de procedència de l'ou, així com la província, el municipi i l'explotació d'on prové.



Ara bé, una menció especial mereix el primer número de la sèrie, ja que ens indica el tipus de granja (o de gallina) que ha produït l'ou. Així doncs, els ous que consumim poden provenir de:


0. Gallines de producció ecològica. Explotacions poc massificades on els animals tenen llibertat de     moviment i poden sortir a l'aire lliure. La seva alimentació procedeix (almenys en un 80%) de l'agricultura ecològica i es limita l'ús de medicaments.


1. Gallines camperes. Els animals es crien en naus, però tenen la possibilitat de sortir a l'aire lliure.


2. Gallines criades en sòl. Les gallines són criades en naus densament poblades sense la possibilitat de sortir a l'aire lliure.

3. Gallines criades en gàbies. És el tipus de producció més corrent, on s'utilitzen habitualment antibiòtics i altres medicaments i on es controlen fins i tot les hores de llum amb il·luminació artificial.

Els sistemes de producció en sòl i en gàbies afavoreixen l'explotació intensiva de la granja en detriment de la llibertat natural dels animals.